Kuchnia azjatycka przepisy

Czym charakteryzuje się kuchnia japońska?

Jest zdrowa, oryginalna, a jej najważniejsze dania szturmem podbijają świat. Kuchnia japońska ma wielu zwolenników, szczególnie wśród tych osób, które stawiają na zdrowy styl życia. Jakie przepisy cieszą się największym powodzeniem w Kraju Kwitnącej Wiśni? Jakie specjały podbiły świat?

Kuchnia japońska chętnie uwzględnia obecność ryb i owoców morskich, które – ze względu na położenie Japonii – są produktami łatwo dostępnymi. Łososie, kraby, małże, flądry czy dorsze – oto najpopularniejsze dary morza, z których Japończycy przyrządzają pyszne dania. Kuchnia japońska chętnie korzysta też z mięsa, np. baraniego, które podaje się z kapustą oraz kiełkami fasoli w specjalnym kotle. Inny przysmak, który zdobywa uznanie na całym świecie, to ramen – rosół z makaronem, w którym pojawiają się ryby, owoce, mięsa i różnego rodzaju warzywa. Przepisy na ten japoński specjał wyróżniają się znaczną różnorodnością, a wśród licznych propozycji, każdy z nas powinien bez większych problemów znaleźć dla siebie coś ciekawego.

Daniem, z którym najmocniej kojarzona jest kuchnia japońska, pozostaje sushi. Te pyszne dania z ryżu, ryb i owoców morza, pobiły świat nie tylko swym smakiem, ale i oryginalnym sposobem podania. Warto jednak pamiętać, że w tradycji kulinarnej Japonii znajdziemy też wiele ciekawych dań z kurczakiem oraz ryżem w roli głównej. Dzięki temu kuchnia japońska jest bardzo zróżnicowana, a wśród popularnych w tym kraju dań, każdy z nas znajdzie dla siebie coś ciekawego.