Chemiczne smaczki dla koni dostępne są praktycznie w każdym sklepie jeździeckim, zarówno internetowym jak i stacjonarnym. Dostępne są również w sklepach sportowych i supermarketach sportowych. Cechują się tym, że są zbitką mąki kukurydzianej z wodą, popiołem, makulaturą (tak, zmielony papier jak niegdyś w parówkach), oraz chemicznymi substancjami mającymi zapewnić smaczkom określony w laboratorium chemicznym smak i zapach. Do tego oczywiście tak niezdrowy dla zębów koni cukier, którego jest aż 5%. Cóż, nie używając owoców i warzyw w produkcji muszą dosładzać.

Takim praktykom mówimy jednak swoje NIE.

Aby odpowiedzieć na pytanie, dlaczego nasze smaczki są lepsze od tych chemicznych wytworów przeanalizujmy skład popularnych smaczków dla koni francuskiej produkcji dostępnych w najpopularniejszym supermarkecie sportowym w kraju:

Smaczki bananowe:

– Ziarna i cienkie skruszone płatki kukurydzy (84%)
– Cienkie skruszone płatki jęczmienia (10%)
– Cukier (5%)
– Smak bananowy (1%)

Średnie zawartości:

– Surowe białka (8,6%)
– Surowy tłuszcz (5,8%)
– Surowa celuloza (2,9%)
– Surowy popiół (2,6%)
– Woda (10%)
– Sód (0,03%)

Smaczki marchewkowe:

– Ziarna i cienkie skruszone płatki kukurydzy (73%)
– Cienkie skruszone płatki jęczmienia (12%)
– Cukier (5%)
– Proszek z marchwi (8%)
– Suszona marchew (2%)

Średnie zawartości:

– Surowe białka (8,7%)
– Surowy tłuszcz (6%)
– Surowa celuloza (3,4%)
– Surowy popiół (2,6%)
– Woda (10%)
– Sód (0,04%)

Smaczki owoce leśne:

– Ziarna i cienkie skruszone płatki kukurydzy (79,5%)
– Cienkie skruszone płatki jęczmienia (12%)
– Cukier (5%)
– Proszek z czerwonych buraków (2,5%)
– Smak czerwonych owoców (1%)

Średnie zawartości:

– Surowe białka (8,7%)
– Surowy tłuszcz (5,9%)
– Surowa celuloza (3,4%)
– Surowy popiół (2,6%)
– Woda (10%)
– Sód (0,03%)

Podsumowanie:

Sód – w czystej postaci jest stosowany jako bardzo skuteczny środek suszący. Producenci chemicznych smaczków idąc na łatwiznę do suszenia smaczków używają właśnie sodu. U nas suszenie odbywa się w naturalny sposób poprzez dobowe leżakowanie w suszarni. Ponadto chlorek sodu pod nazwą sól kuchenna jest powszechnie używanym dodatkiem. Nie u nas. Nie solimy smaczków. Sód odgrywa pewną (negatywną) rolę w patogenezie nadciśnienia i niewydolności krążenia.

Cukier – niszczyciel zębów zarówno ludzi jak i koni. Dodawany do smaczków chemicznych jest tym bardziej groźny, że osadza się między zębami i doprowadza do chorób zębów i dziąseł. Nie stosujemy cukru (sacharozy). Jedynym cukrem jaki występuje w naszych Końskich Smaczkach jest naturalny cukier zawarty w owocach (fruktoza) i warzywach.

Celuloza – ma zastosowanie w produkcji jako substancja wypełniająca, wiążąca i rozsadzająca. Uzyskiwana jest z makulatury. Jak niegdysiejsze osławione parówki, gdzie zamiast mięsem w znacznym stopniu wypełniało się je właśnie celulozą. Nigdy nie stosujemy takich praktyk.

Sztuczne aromaty smakowe i zapachowe – jak widać w powyższym zestawieniu, naturalne produkty smakowe i zapachowe stanowią wyłącznie 1-2% składu. U nas za smak i zapach smaczków odpowiada dodatek 50% naturalnych owoców i warzyw. Pozostałe 50% to naturalna, ekologiczna i bez GMO mąka kukurydziana.

Niestety producenci smaczków chemicznych nie podają zawartości osławionych „E”. U nas bezwzględnie nie znajdziesz sztucznych składników.

Czym zatem nasze Końskie Smaczki odróżniają się od tych chemicznych?

Nasze Końskie Smaczki to zawsze proporcja 50/50. Połowę składników stanowi mąka kukurydziana (ekologicznie, bez GMO) i otręby pszeniczne z polskiej pszenicy a drugą połowę odpowiedni owoc lub warzywo. Przy smaczkach jabłkowych 50% stanowią zmiksowane jabłka (ekologiczne, niepryskane), przy smaczkach marchewkowych 50% stanowi starta marchew (z własnej uprawy ekologicznej, bez nawozów sztucznych), przy smaczkach buraczanych 50% stanowią starte buraki czerwone (z własnej uprawy ekologicznej, bez nawozów sztucznych), przy smaczkach bananowych 50% stanowią zmiksowane banany (niestety z wiadomych powodów nie z własnej uprawy, ale od sprawdzonego dostawcy).

Nie dodajemy barwników. Kolor smaczków powstaje z połączenia żółtego odcienia kukurydzy i koloru warzywa/owocu. Ponadto nie dodajemy cukru. Naturalna fruktoza zawarta w owocach i cukry zawarte w warzywach są wystarczającym słodzikiem.

I oczywiście absolutnie niedopuszczalne jest abyśmy dodawali zmieloną makulaturę ładnie nazywając ją celulozą w składzie smaczków.

Końskie Smaczki - przysmaki, smakołyki, ciasteczka, nagrody dla koni

Odwiedź nasz sklep internetowy z przysmakami dla koni

Wszystkie teksty publikowane na stronie są chronione prawami autorskimi. Nie kopiuj ich bez naszej zgody. Jeśli jednak uważasz tekst za bardzo wartościowy, skontaktuj się z nami. Możemy udostępnić Ci tekst. Napisz gdzie byłby opublikowany, na jakiej stronie oraz czy w całości czy w części. Udostępnimy ci możliwość użycia tekstu na swojej stronie pod warunkiem udostępnienia na stronie aktywnego linku do nas wraz z odpowiednimi słowami kluczowymi.

Powyższe teksty są autorstwa współpracujących z nami redaktorów. Nie bierzemy odpowiedzialności za poprawność i prawdziwość podnoszonych w nich tez. Wszystkie informacje związanie ze zdrowiem koni powinny być weryfikowane u weterynarzy, informacje o szkoleniu z instruktorami a informacje prawne z prawnikami. Pamiętaj, że żadne teksty znalezione na jakiejkolwiek stronie nie dają gwarancji poprawności czy aktualności zawartych w nich twierdzeń i wszystko powinno być skonsultowane z profesjonalistami w danej dziedzinie.